5 lucruri pentru a avea si dezvolta o familie echilibrata si fericita

familie1. Duminica trebuie sa fie alocata doar pentru familie si pentru nimic altceva!
 • Echilibru psihologic al unui om se cladeste pe principii de viata care sa aiba la baza obiceiuri si traditii sanatoase. Acest lucru se traduce prin asumarea eforturilor unei familii de a stabili si implementa obiceiul de a lua impreuna masa de duminica. Te intrebi cum poate influenta in mod pozitiv aceasta actiune si ce ecou poate avea in consolidarea relatiilor unei familii. Ei bine, in acest context, unui om ii creste capacitatea de a-si reveni atunci cand este supus unor traume cu impact negativ-distructiv asupra sa si a celor dragi lui.
 • Duminica dimineata trebuie sa fie un inceput al “unui moment special de conexiune cu familia”. Cafeaua sau micul dejun sunt punctul de plecare in stabilirea unui plan unic care sa iti permita sa ai o zi de exceptie.
 • Masa de pranz trebuie sa fie respectata intocmai, adica trebuie sa fie “sfanta si doar in familie”.
2. Stabileste rolurile in mod clar si indubitabil astfel incat fiecare membru sa si-l asume in mod natural.
 • Rolurile tatalui, rolurile mamei, rolurile copiilor.
 • Tatal este cel care trebuie sa ofere siguranta si protectie intregii familii. Un rol inversat (sotie), poate genera dezechilibre pentru adultul fiu de mai tarziu, nascut intr-o astfel de familie.
 • Mama este persoana care trebuie sa ofere dragoste, iubire si afectiune. Un rol inversat (sot), poate genera dezechilibre pentru fata adult de mai tarziu, crescuta intr-o astfel de familie. Un copil care nu primeste iubire nu este capabil sa ofere iubire!
 • Rolul copiilor, chiar si adulti fiind, este de a ajuta parintii in realizarea eforturilor de a gestiona si consolida relatiile de familie.
3. Sa ne pastram copiii sanatosi si echilibrati.
 • Copiii se nasc fericiti si sanatosi, dar devin dezechilibrati pe parcursul vietii lor din motivul convietuirii lor intr-o familie toxica, care nu a stiut cum sa gestioneze dezvoltarea si consolidarea psiho-sociala a acestora.
 • Trebuie sa identificam aptitudinile lor native si sa ii ajutam sa isi descopere factorii critici de succes personali (modul in care se diferentiaza ei fata de ceilalti copii).
 • De asemenea, daca sunt momente de ratacire a acestora, echilibrul nostru si principiile de viata transferate catre ei inca din copilarie, o sa ii ajute sa isi pastreze echilibrul de care au nevoie.
 • Daca copiii devin dezechilibrati, este cazul sa mergeti voi la un specialist, ci nu copiii. Nu uitati ca ei sunt “umbra noastra”, astfel incat daca noi suntem echilibrati, ei ne vor urma devenind oameni puternici si de baza pentru viitoarele lor familii.
4. Iubiti-va si evidentiati acest lucru in fata copiilor
 • Adultii trebuie sa fie tandri si sa isi manifeste acest lucru in fata copiilor.
 • Manifestati atentie fata de ceilalti membri ai familiei si bucurati-va de rezultatele lor. Faceti un eveniment din fiecare reusita a fiecarui membru si o traditie din modul in care sarbatoriti aceste reusite.
 • Parinti fericiti, copii fericiti! Echilibru nu este la indemana oricui, dar nici un lux ce nu poate fi atins, trebuie doar sa ne dorim si sa cautam acest lucru.
5. Invata sa fii tolerant si rabdator cu cei dragi
 • De multe ori, cei dragi actioneaza sub imperiul stresului si uneori comportamentele lor sunt fara logica. Nu faceti scenarii si presupuneri despre ceea ce se ascunde in spatele acestor comportamente. Mai bine, stati de vorba si vedeti despre ce este vorba! Daca nu vrea sa vorbeasca, trebuie doar sa astepti si sa il asiguri ca daca va avea nevoie de ceva, esti acolo si il poti ajuta.
 • Invata sa spui; ajuta-ma, te iubesc si iarta-ma, nu mi-am dat seama, pe viitor o sa ma asigur ca nu voi mai face treaba asta etc.
 • Cand un membru se supara, uneori fara un motiv logic sau serios, vezi in cat timp isi revine fara interventia ta. Daca isi revine singur intr-o ora, o zi sau chiar mai mult, invata din acest lucru si nu intra in panica, ai descoperit mecanismul acestuia de a-si reveni singur intr-o stare de echilibru. Daca nu isi mai revine singur, aici intervine rolul tau, doar gandeste-te cum sa il ajuti si asuma-ti efortul de a face acest lucru.
Si nu uitati…

O familie echilibrata inseamna si copii echilibrati, incolo………. totul este doar munca si iar munca asumata in mentinerea echilibrului dupa care tanjim!